Скочиха срещу скока на минималния осигурителен доход в земеделския сектор

10:00, 17 окт 18 / Икономика 25 1357 Topnovini
1

Вдигането на минималния осигурителен доход ще доведе до оттегляне на една част от земеделските производители от производството. Това заяви Мариана Милтенова – председател на УС на Националното сдружение на градинарите пред БНР. В проектобюджета на ДОО за 2019 г. се предвижда минималният осигурителен доход за земеделците да скочи от 350 на 560 лв.

„Производството на плодове и зеленчуци върви към своя залез. Някои наши колеги казаха, че след 10 години вече няма да има кой да произвежда плодове и зеленчуци в България. При предишните вдигания на осигурителните доходи една част от земеделските производители не се регистрираха и работят или на черно, или въобще напуснаха сектора, или напуснаха страната“, коментира Милтенова.

Тя посочи, че производителите на плодове и зеленчуци са в малкия и среден бизнес и субсидиите за тях са под 500 евро на година, за които освен това трябва да плати и 10% данък. С вдигането на минималния осигурителен доход данъците, които трябва да плати такъв производител, ще са около 2500 лв. на година. Според нея има различни механизми, като диференцираното осигуряване също е възможно.

„Трябва да се помисли за политиката в сектор „Земеделие“ – до какво ще доведе. Това ще доведе ли до по-високи приходи в бюджета или до оттегляне от хората и напускане на държавата, което наблюдаваме в последните години? Бюджетът няма да се напълни по този начин. За да стане това, трябва да намерим подход и начин да стимулираме хората да работят и да плащат“, коментира Милтенова.

Председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Светла Василева има съмнения, че парламентът ще приеме размер от 560 лв. за минимален осигурителен доход в земеделието. Тя припомни, че са предложили диференциран подход за осигуряването, но мнозинството в парламента не го е приело.

„Увеличение от 350 на 560 лв. е доста високо. Оправдано е да се върви към уеднаквяване на тази осигурителна основа за всички самоосигуряващи се лица, но ние не може да нямаме предвид спецификата на този отрасъл. Тук има сезонност на производство, несигурни доходи от реализация на продукцията и др. Тези хора нямат постоянен доход“, коментира Василева. Тя посочи, че за 2017 г. осигуряващите се в този сектор са 46 хил. В анализите се казва, че заетостта в селското стопанство е над 500 000 души, отбеляза тя и попита: „Къде са тези хора? В сивата икономика ли са, не се осигуряват?“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще се възползвате ли от черния петък?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 3 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.