Британски студент беше обвинен в шпионаж в Дубай

13:30, 16 окт 18 / Свят 25 355 Topnovini
1

Матю Хеджис, британски студент, докторант в университета в Дъръм, който бе задържан преди пет месеца в Обединените арабски емирства, официално бе обвинен в шпионаж за чуждо правителство, съобщава БНР.

Хеджис е бил арестуван на 5 май в Дубай и държан пет месеца в единична килия. 31-годишният британец е бил задържан на летището, след като е правил проучване в страната за своя докторат на политическа тема за така наречената „Арабска пролет“. Твърди се, че той е интервюирал източници за външната политика и стратегията по сигурността на страната.

В изявление на правителството на Обединените арабски емирства се казва, че Матю Хеджис е обвинен в шпионаж за чужда държава, „излагайки на опасност военната, икономическата и политическата сигурност на страната“. Съпругата на Хеджис заяви, че е сериозно загрижена за психическото му състояние, тъй като са нарушени човешките му права, защото през петте месеца на неговото задържане не му е обърнато необходимото медицинско внимание, имал е само две посещения от британското консулство и му е отказана адвокатска защита.

Британският външен министър Джеръми Хънт заяви, че е повдигнал въпроса пред своя колега от Обединените арабски емирства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани