Нови продукти влизат в списъка на ЕС за забрана на пластмаса

11:00, 16 окт 18 / Свят 25 2906 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветът на Европейския парламент за защита на околната среда разшири списъка на забранените пластмасови продукти за еднократна употреба. Предложението на ЕК е да бъдат забранени девет пластмасови изделия за еднократна употреба през 2021 г. Членове на борда за опазване на околната среда, обществено здраве и безопасност на храните участваха в разширяването на списъка.

Според предложението на ЕК в списъка на забранените продукти трябва да влязат пластмасови чинии, вилици, ножове, лъжици, сламки, пръчици за обща употреба, клечки за уши, декорации за напитки и пръчки за балони.

Европейската комисия по екологична политика, обществено здраве и безопасност на храните на 10-ти октомври разшири списъка с тънки пластмасови торбички, продукти, съдържащи биоразградими пластмаси и опаковки за бързо хранене.

Докладът, представен от белгийския депутат Фредерик Рис (АЛДЕ) изисква също и намаляване на опаковките за еднократна употреба за бургери, сандвичи, плодове и зеленчуци, десерти и сладолед до 2025 г.

Изисква се също така и пластмасовите бутилки да се изхвърлят отделно и 90% от тях да се рециклират до 2025 г.

Съветът се стреми да намали и пластиката в цигарените филтри с 50% до 2025 г. и 80% до 2030 г., а разходите за събиране, транспортиране и унищожаване на отпадъците да бъдат покривани от тютюневата промишленост.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама