Немските клиники няма да приемат българи, нуждаещи се от белодробна трансплантация

14:15, 15 окт 18 25 1816 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българи нуждаещи се от белодробна трансплантация няма да бъдат приемани в немски клиники , защото сме само асоцииран, а не редовен член на организацията Евротрансплант. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации Михаил Христов. 

"Имаме дефинитивен отказ. Отпреди два дни, в мейл, германските власти ни обясниха, че държавите, които са асоциирани членки към Евротрансплант – т.е., не са с правата на членките-учредителки, няма да бъдат трансплантирани, говоря само за белодробна трансплантация, в страните-ченки. Досега нямахме такъв категоричен отказ, сега вече го имаме черно на бяло. Такава била политиката на страните, като визират принципите и изискванията в т.нар. "Декларация за трансплантационен туризъм и борба с трафика на органи".

Отказ имаме и за трансплантации в клиниката в Есен за белодробни трансплантации, допълни още Христов преди отбелязване на Деня на донорството в болница ''Света Екатерина''. На 22 октомври у нас пристига турски трансплантационен екип, за да се запознане с възможностите за извършванена белодробни транспрлантации в Университетските болници ''Света Екатерина'' и болница ''Лозенец''. Такава договорка има и с екип от Хановер, предаде БНР.


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама