Отбелязваме Международния ден на белия бастун

09:45, 15 окт 18 25 1522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес отбелязваме Международнния ден на Белия бастун. Той се чества от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите. Целта е да се привлече вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение.

Белият бастун е признат и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение. Той не само сигнализира на останалите хора за липсата на зрение у неговите носители, но засега е и най-надеждното помощно средство за ориентиране и  придвижване на незрящите в пространството.

Нека „видим“ тези, които не ни виждат под това мото в Бургас днес ще премине Международният ден на белия бастун. Проявите се организират от Регионалната съюзна организация на слепите.

Събитието ще се проведе на от 11:00 часа на пл. „Тройката“.

Членове  на сдружението ще раздават информационни материали, ще демонстрират как се използва  основният инструмент за придвижване и в същото време символ на незрящите.

Целта е да повиши информираността на обществото за възможностите на хората, използващи бял бастун в своето ежедневие, както и предизвикателствата, с които се борят. Участниците са подготвили и кратка културна програма за жителите и гостите на града.

С благотворителна изложба под надслов ''Деца помагат на деца'', подпомагат незрящи деца в Плевен. Картините, участващи в изложбата са дарени от талантливите деца от Арт школа ''Таланти''.

Със събраните средства от продажбата на картините ще бъдат закупени учебни помагала за незрящи деца и деца на незрящи родители от областите Плевен и Враца. 

През 1921 г. Джеймс Бигс - фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. За това той боядисал в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си. Белият цвят го направил по-забележим.

През 1930 година французойката Жили Дербемон предлага бастуните използвани от слепи хора да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белия цвят да бъде знак, символ на зрителния дефект.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама