Четири премиери в една вечер на сцената на зала “България”

15:30, 15 окт 18 / Култура 25 1357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 16 октомври от 19 ч. Софийската филхармония под диригентството на Любомир Денев-син ще представи творби на съвременни български автори.

В програмата са включени 3 световни премиери - „Размисли“ на Симеон Венков, „Концерт за обой и струнен оркестър“ на Димитър Наумов със солист Вълчан Вълчанов и „Три еврейски танца за кларинет и оркестър“ на Кирил Ламбов със солист Борислав Йоцов. Премиерно за България е произведението на Николай Бадински „Руините под София“.

Симеон Венков твори в различни стилове – камерна, джаз, филмова и театрална музика. Неговият засилен интерес към поезията може да се усети в пиесата му „Размисли“, която е вдъхновена от стиховете на Димчо Дебелянов.

„Завърших Концерта за обой и струнен оркестър през лятото на 2017 г. специално с мисълта да бъде изпълнен от отличния обоист Вълчан Вълчанов. Произведението носи белега на българския фолклор, интонационно осъществен със съвременни композиторски средства.“ - разказва Димитър Наумов за своята творба.

Хилядолетната история на столицата е вдъхновила Николай Бадински за произведението „Руините под София“, изпълнено за първи път през 1978 г. в Западен Берлин.

За свята творба Кирил Ламбов се обръща към еврейския фолклор: „Използвах неизчерпаемата енергия на еврейската музика и по теми на три оригинални еврейски танца създадох вариации, които да носят духа на тази изгаряща страстност, извираща от дълбините на този прастар народ .“

Kонцертът е част от тематичния цикъл RE: NOVAE MUSICAE, в който Софийската филхармония се фокусира върху родните автори от най-ново време.
Билети са налични на касата на зала България и в партньорските мрежи eventim.bg, epay.bg и ticketsbg.com.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама