Холандия е в информационна война с Русия

10:30, 15 окт 18 / Свят 25 1758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Холандският министър на отбраната Анк Бейлевелд заяви, че страната й е в информационна война с Русия след предотвратяването на руска кибератака през април, предаде БТА, цитирайки АФП.

Холандското разузнаване обяви, че през април е експулсирало четирима руски агенти, които подготвяли кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага. "Станалото е наистина опасно", заяви Бейлевелд за обществената телевизия НПО 1.

На въпрос дали сегашното положение между Холандия и Русия може да се определи като кибервойна, министърът отговори: "Да, така е".

Москва отрече да е искала да хакне ОЗХО и в понеделник заяви, че експулсирането на четиримата руснаци се дължи на недоразумение. "Хората се опитват да се месят по различни начини в нашето всекидневие, да влияят на демокрацията ни. Трябва да спрем да сме наивни в това отношение и да вземем мерки", заяви Бейлевелд и добави, че затова е било важно да се съобщи публично за опита за кибератака на руските агенти.

Опитът е станал в момент, когато ОЗХО е разследвала отравянето в Англия на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, което според Лондон е извършено от агенти на руското военно разузнаване. Москва категорично отрече да е замесена.


Организацията също е разследвала твърдение за химическа атака в сирийския град Дума, която западняците приписват на подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили.

Холандският министър на отбраната съобщи, че министерството й е заделило повече средства за киберсигурността след тези събития.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама