Втори одит в хематологията. Първият, когато шеф е депутат от БСП, откри 24 млн. лв. дългове и фиктивни договори

07:54, 15 окт 18 25 1193 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Необяснимата смърт на няколко млади пациенти в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания предизвика одит в здравното заведение.

Само три години преди това одит на Министерството на здравеопазването в тази болница открива фрапиращи нарушения.

Дългове за 23,6 млн. лв. Постоянно растяща счетоводна загуба, която към декември 2015 г. стига 6 млн. лв. Над четвърт милион, похарчен за консултантски услуги и проекти за ремонти, които не са реализирани. Купуване на лекарства на завишени цени. Нарушения на процедури по обществени поръчки и липса на контрол по съмнителни договори.

Всичко това е описано в доклад на дирекция “Вътрешен одит” към Министерството на здравеопазването за нередности в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ) в София. Документът, с който “24 часа” разполага, е от юни 2016 г. Проверката е за период от януари 2014 г. до края на декември 2015-а. Тогава болницата се управлява от професор Георги Михайлов. Той е в съвета на директорите до май 2017 г., когато е избран за депутат от БСП и става зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

Предизвиканият нов одит месеци по-късно след неясната смърт на младите мъже пациенти, показва устойчивост на проблемите в националната специализирана болница, които не са били решени с години.

 

Прочетете целия материал тук

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама