Християнсоциалният съюз изгуби абсолютното си мнозинство на изборите в Бавария

19:45, 14 окт 18 / Свят 25 1620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първите предварителни резултати от провеждените днес избори в Германия са налице.

На първо място, но с исторически нисък резултат, се нарежда консервативният Християнсоциален съюз (ХСС) с 35,5%, следван от „Зелените“ с 18,5 на сто, трета партия е Алтернатива за Германия с 11%, следвана от ГСДП с 10%. Следващите места заемат СвДП с 5%, а зад тях са „Левите“ с 3,5%.
Това показва избирателната анкета, представена от телевизия ARD, цитирана от Ройтерс.

ХСС губи абсолютното си мнозинство за първи път от 1952-а година насам - изход, който със сигурност ще доведе до трудности пред Меркел в Берлин.

Социологически проучвания от тази седмица показаха, че Християнсоциалният съюз, който от десетилетия има абсолютно мнозинство в Бавария, ще получи само около 34% подкрепа. ХСС на федерално ниво е в коалиция с Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел

Баварските избори ще бъдат последвани от друг тест пред Меркел след две седмици с още един тест за консервативния й съюз. Нейната ХДС вероятно ще остане най-голямата партия, но ще загуби гласове в регионален вот в провинция Хесен, дом на финансовия център във Франкфурт.

След това ХДС участва в годишния си конгрес през декември, когато Меркел ще се кандидатира за президент на партията. Преди вота в Бавария Меркел призова от ХДС и ХСС да прекратят вътрешните конфликти.

Бавария е втора по големина германска провинция по територия и равнище на икономиката си, тя е и регионът с най-ниска безработица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама