Румен Радев: Убийството в Русе затвърди липсата на доверие в нашите институции

14:41, 14 окт 18 / Политика 25 1988 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Случаят с убийството на Виктория Маринова в Русе е разкрил огромния дефицит на доверие в нашите институции. Това заяви президентът Румен Радев по време на визитата си в Троян по случаи 150-ата годишнина от обявяването му като град.

Той добави, че очаква органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на нашите партньори, да покажат на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона. "Не само за Виктория Маринова, но и за бизнесмена Петър Христов, за убития данъчен служител и за десетки други убийства и посегателства върху личността на хора, чийто живот е не по-малко значим от този на Виктория Маринова", каза още президентът.

Внасянето на един вот на недоверие в парламента невинаги означава основна цел сваляне на правителството, отбеляза още президентът. Според него е важно да има дебат по обществено значими теми.

Помолен да коментира здравната реформа, президентът заяви, че българското здравеопазване е с тежка диагноза. „Най-важното за мен е фокусът на тази реформа, а той трябва да бъде върху пациента, защото в момента недоволни са и пациентите, и лекарското съсловие“, каза Румен Радев. Президентът посочи, че се стига до ситуация, в която българските медици търсят своята реализация в чужбина, а пациентите също се стремят да осигурят своето лечение извън страната. „Така трябва да е организиран моделът, че крайната му цел да бъде лечението на пациента, а не запълването и калкулацията на всякакви клинични пътеки“, каза държавният глава.

В отговор на въпрос дали има необходимост от вот на недоверие по въпросите на здравеопазването, Румен Радев заяви, че това е решение на политическите партии. „Внасянето на вот на недоверие в парламента не винаги означава и има за основна цел сваляне на правителството“, добави държавният глава, според когото важно е да има дебат по обществено значими теми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама