Сирийски бунтовници изградиха нов град до границата с Турция

10:50, 13 окт 18 / Свят 25 1103 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сирийски бунтовници, прогонени от правителствените сили от предградието Източна Гута, изградиха нов градски център далеч на север, близо до границата с Турция. Целта е да бъдат приютени стотици бойци и цивилни, напуснали районите в Източна Гута след настъплението на армията на Башар Асад през април.

В основата на новия град стои една от най-големите бунтовнически фракции – “Джаиш ал-Ислам”. Селището е издигнато близо до град Ал Баб и е в основата на реорганизация и превъоръжаване на бунтовниците на север. Сега “Джаиш ал-Ислам” действа под шапката на “Национална армия” – подкрепено от Турция формирование, което обединява няколко опозиционни групировки.

Редица сгради ще бъдат построени за цивилното население – търговски център, училище, болница, джамия, 1400 къщи. Новият център, разположен на 15 км от Аб Баб, е важна част от територии на северозапад, които все още са под контрола на опозиционните сили. Целта на “Джаиш ал-Ислам” e дългосрочна – трайно установяване на север и водене на въоръжена борба срещу режима на Башар Асад.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама