Треньорът на "Брюж" разпитван в следствието заради уреждане на мачове

18:50, 12 окт 18 / Спорт 25 1556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Старши треньорът на белгийския ФК "Брюж" Иван Леко трябва да се яви пред разследващите органи, ден след като името му попадна в списъка на заподозрени за уреждане на мачове в белгийския футбол, БТА. Близо 30 са арестуваните от полицията в Белгия при претърсване на футболни клубове. Сред 28-те задържани са шестима членове на административните съвети на клубове, четирима агенти, двама съдии, двама журналисти, един бивш адвокат, един счетоводител двама бижутери, както и потенциални съучастници, предаде БНР.

40-годишният хърватин Иван Леко е бил един от хората, които бяха разпитвани вчера. След края на срещата им с прокуратурата на Леко е връчено писмо, че трябва да се яви пред следствието. Вероятно и други хора от тази групичка ще започнат да бъдат викани един по един.

Общо 57 полицейски проверки са извършени в цяла Европа, като 44 са били в Белгия, сред които в трите най-големи белгийски отбора – "Брюж", "Андерлехт" и „Стандад" (Лиеж). Останалите проверки са във Франция, Люксембург, Кипър, Черна гора, Сърбия и БЮР Македония.

Задържани са документи, досиета, луксозни часовници, бижута и пари в кеш на стойност 8 милиона евро. Според федералната прокуратура, агентът на играчите Деян Велкович е заподозрян в неколкократно задействане на финансови схеми в съучастие с няколко клуба – "Мехелен", "Генк", "Локерен", "Брюж" и "Стандард" (Лиеж).

Актуалният шампион на Белгия ФК "Брюж" все още не са потвърдили дали това е вярно, докато други два гранда в страната- "Андерлехт" и "Стандард" (Лиеж) казаха, че са били проверени след полицейско навлизане в клубовете. Също така се проверяват серия от индивидуални участници във футболния процес в страната като агенти, журналисти и съдии.

Събираните доказателства и трупана информация е продължило повече от година и е относно "подозрителни финансови операции в света на професионалния футбол", които предизвикват признаци за "възможно влияние върху мачовете от предходния сезон ", се казва в изявление на прокуратурата.

Съдебното разследване се отнася до "престъпната организация, прането на пари и корупцията в частния сектор", се казва още в изявление на прокуратурата на Кралство Белгия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама