Как Формула Е се превръща в предпочитания автомобилен шампионат на глобалния бизнес

15:01, 12 окт 18 / Спорт 25 1291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В следващите години се очаква автомобилната индустрия да бъде разтърсена из основи предвид необходимостта от нулеви емисии. При това положение, шампионатът с изцяло електрически формули се появява точно навреме.

Серията стартира едва преди 4 години, а в момента има списък на чакащи компании, които искат да се включат като партньори. Наред с технологичните гиганти като БМВ, Ауди, Панасоник, Ягуар, шампионатът е много интересен и за експерти в електрификацията, роботиката и електрониката, като АВВ и иновативни финансови институции като Julius Bаr. Очаква се в съвсем близко бъдеще във Формула Е да се включат със собствени отбори и гигантите Мерцедес и Тойота.

В началото на сезон 5 шампионатът представи и новото, второ поколение на изцяло електрическата формула. Само за няколко години са постигнати няколко много съществени технологични скока - вече няма да е необходимо пилотите да сменят автомобилите си по средата на състезанията, защото новите батерии са достътъчно издържливи за цялата състезателна дистанция. Пилотите ще имат повече мощност и стабилност, независимо, че иновативният дизайн на колата не включва класическото задно крило. За да има необходимото притискане на гумите към настилката, инженерите разчитат на високо ефективен дифузьор.

Освен нови технологични решения, Формула Е предлага и нов състезателен формат, в който феновете участват чрез “фен бууст” - всеки фен може да гласува за любимеца си и състезателят събрал най-много гласове получава повече мощност за определено време от състезанието.

Всички тези иновации и постоянно растящ интерес към Формула Е ясно контрастират на фона на постоянния спад в другите моторспорт дисциплини, включително и Формула 1. При това положение, подигравателните думи на създателя на Ф1 Бърни Екълстоун, че “Формула Е ще спаси света!” може всъщност да се окажат верни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама