Фандъкова се среща с Камарата на архитектите за площад "Света Неделя"

08:10, 12 окт 18 25 1013 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков се срещат с представители на Камарата на архитектите. Поводът е опасенията им, че конкурсът за реконструкция на столичния площад "Св. Неделя" спира конкуренцията.

Заради това главният архитект веднъж намали критериите за участниците, но сега е категоричен, че повече промени няма да се правят и се надява да се постигне консенсус с Камарата. Той смята, че до този конкурс трябва да се допускат само доказали се проектанти с богат опит.

Преди няколко дни от Камарата предупредиха за опасност от избухване на нов голям градоустройствен скандал в София. От там призоваха за прекратяване на обществената поръчка за нова концепция на пл. „Света Неделя” и да проведат международен конкурс за него.

Архитектите са категорични, че обявената в момента процедура не отговаря на принципите за организиране на концептуални архитектурни конкурси на Архитектурния съвет на Европа, които са основополагащи за получаване на най-добра идея от най-голям брой професионалисти. Според тях е нарушен принципът за еднакво и равно третиране на всички участници и гарантирана анонимност до обявяване на резултатите.

Архитектите са категорични, че изборът на концепция трябва да е на базата на нейните качества, а не на странични фактори като големина на фирмата, оборот, персонал и т.н.

В средата на 2016 г. кметът на столицата съобщи, че световноизвестен архитект ще проектира площад „Света Неделя“ в София, като ще даде идея за експонирането на разположените там археологически находки. Тогава тя заяви, че още не е избран конкретен архитект.

„Ще се обърнем към световни имена. В София ни липсва знаково пространство, както в другите европейски градове. Мисля, че площад „Света Неделя“ може да бъде това място“, заяви тя и добави, че със задачата се е заел главният архитект на столицата.

Проектът трябва да свърже площада с пешеходната зона на бул. „Витоша“ и с Ларгото, където под земята са изложени археологически ценности.

От своя страна зам.-кметът доц. Тодор Чобанов тогава коментира, че площад „Света Неделя“ е голямо предизвикателство и ще се работи съвместно с урбанисти и археолози в рамките на Интегрирания план за градско развитие. Според него целта е столицата да представи културното си наследство като Рим, Париж и Марсилия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама