Ще увеличат ли цената на водата в Благоевград?

17:25, 11 окт 18 25 1107 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Асоциацията по ВиК в Благоевград гласува предложението на държавното водно дружество да увеличи цената на предоставяната услуга с 20 процента до 2021 година, предаде БНР. Последната дума за това ще бъде на Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

Цената на водата в Благоевградска област е една от най-ниските в страната и не е променяна през последните 8 години. Това затруднява изключително много работата на ВиК оператора по поддържането на мрежата и отстраняването на авариите, които за последната година са 1800. В повечето  общини  ВиК инфраструктурата е стара и амортизирана, а  възможностите за инвестиции на ВиК за следващите 12 години са близо 24 милиона, заяви управителят  Росица Димитрова и допълни:

"Общата стойност, която е необходима за подмяна на ВиК мрежи и съоръжения е 900 млн. за територията на цяла Благоевградска област. Приходите обаче от основната дейност на ВиК са 13 млн. на година". 

Благоевград е една от четирите области, които нямат възможност да се възползват от ресурса на Оперативна програма „Околна среда“ заради липса на консолидация, тъй като две общини Сандански и Кресна не са прехвърлили активите си към държавното ВиК дружество.  Ако КЕВР одобри предложението за 20 процентно увеличение цената водата ще бъде 1.65 лв., а в общините, които имат Пречиствателни станции за отпадъчни води /Благоевград, Банско и Разлог/- 2.10 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама