Иманяри пробвали да продадат златен венец от съкровище за 2 млн. евро

14:10, 11 окт 18 / Крими 25 927 Topnovini
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Престъпна група от четирима човека, сред които и агент на ДАНС, били заловени по време на сделка, при която искали да продадат златен венец за 2 милиона евро. Това стана ясно на извънреден брифинг на спецпрокуратурата и службите.

В края на юли била получена информация от ДАНС в ГДБОП, че се готви сделка с културно-исторически ценности. В понеделник службите са реагирали по неотложност и първоначално са задържали седем души в Симеоновград, които се опитали да продадат 400 гр. златен венец от античността.

"На четирима от тях, сред които и агент от ДАНС, са повдигнати обвинения за участие в банда, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности. Те имат и обвинения, че предлагали за отчуждаване движими културни ценности", каза прокурорът Сийка Милева, която разследва случая. Трима от обвинените са осъждани. 

Освен златния венец, са били изложени и две гривни. 

Зам.-директор на института по археология към БАН Христо Попов каза, че артефактите са уникални и най-вероятно датират от втората половина на 4 век преди новата ера.

"Откъде е придобита тази иманярска находка тепърва ще установяваме", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Предполага се, че сделката за златния венец е била с чужденци, тъй като и преди имало опит съкровището да бъде изнесено в Турция. "Ролята на служителя на ДАНС била да координира срещите на иманярите с купувачи. Той е проверявал надеждността им", обясни Гешев.

От спецпрокуратурата ще поискат постоянен арест от съда на обвинените.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 169 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.