Тръмп отрече да обмисля дъщеря си за поста на Ники Хейли в ООН

08:30, 10 окт 18 / Свят 25 823 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля да номинира бившата си съветничка Дина Пауъл за следващ постоянен представител на САЩ в ООН и отхвърли спекулациите, че би предложил дъщеря си Иванка за този пост. Тръмп заяви, че подалата оставка от този пост Ники Хейли ще му помогне да избере приемника й, предаде БТА.

През първата година от управлението на Тръмп Дина Пауъл беше заместник-съветник за националната сигурност по стратегическите въпроси и игра важна роля в дипломатическите усилия за Близкия изток. По-рано тази година тя се върна в банката "Голдман сакс", където е работила на висок пост повече от десетилетие. Пауъл е била и високопоставен служител в Държавния департамент при управлението на президента Джордж Буш.

46-годишната Хейли обяви вчера, че напуска поста си до края на годината. Преди шест месеца Хейли е уведомила президента, че иска време за почивка. Бившата губернаторка на Северна Каролина увери, че ще продължава да подкрепя Тръмп, както досега. Пред журналисти в Белия дом тя говори за постиженията на американската политика в ООН. Доналд Тръмп заяви, че е свършила фантастична работа и се надява да я види отново в администрацията си.

В понеделник асоциацията "Граждани за отговорност и етика във Вашингтон" в писмо до генералния инспектор на Държавния департамент е поискала разследване, за да се установи дали Хейли е спазвала "правилата за подаръците от лица извън правителството".

Според тази организация Хейли и съпругът й са приели през 2017 г. седем безплатни полета с частни луксозни самолети от трима бизнесмени от щата Южна Каролина, на който Хейли беше губернатор преди да влезе в администрацията на Тръмп. Според асоциацията става дума за обща сума от "десетки хиляди долари".

В същата година Хейли е приела билети за баскетболни мачове на обща стойност 19 558 долара.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама