Галерия „Архиви“ представя Художника на духа

10:20, 10 окт 18 / Култура 25 1512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба „Художник на духа. 130 години от рождението на Борис Георгиев от Варна“ се открива утре в 16.30 ч. в галерия „Архиви“. Творецът е известен с портретите си на световноизвестни личности като Алберт Айнщайн, Махатма Ганди, Петър Дънов, Владимир Димитров-Майстора и др.
Изкуството на този възпитаник на европейските художествени школи показва неговия идеализъм и големия му талант на портретист, получил световно признание. В историята на българското изкуство от ХХ в. Георгиев е фигура, обединила народния дух с универсалните стремежи на човечеството. Критиците сравняват работите му с постиженията на италианските ренесансови майстори на живописта, но подчертават, че неговите над 500 картини се отличават със собствен стил и светоусещане.

В организираната от Държавна агенция „Архиви“ и Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна с участието на Националната галерия, СГХГ, и архив „Виржиния Джакомети Георгиев” юбилейна изложба за първи път се излагат архивни материали от ЦДА: документи, писма, фотографии и публикации за Борис Георгиев. Чрез тях се открояват важни събития в живота на художника, отражение на развоя на европейското изкуство и родното изкуство след 30-те години на ХХ в.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама