Български учени с нов метод за ранно откриване на рак на гърдата

11:10, 09 окт 18 / Здраве Сподели в: 25 954 Topnovini Автор: Topnovini
1

Една от осем жени в Европа е засегната от рак на гърдата. Български учени разработват нова технология за ранното откриване на болестта. В партньорство с изследователи от Белгия и Италия, инженерите от Техническия университет във Варна, успешно визуализират в детайли труднооткриваеми тумори.

Европейският научен проект "Максима" създава тримерни модели за разработване на съвременни техники за ранна диагностика на този вид рак. В него участват и студенти от ТУ-Варна, работещи в областта на компютърното моделиране.

Клиничното приложение на проекта може да се случи през 2020 година, надяват се работещите по него. Тогава, освен мамографията, ще се използва и новият метод, който ще дава отлично изображение на тумора. Тепърва усилията ще се насочат как с намалени дози от облъчване да има по-добър резултат при очертаване границите на тумора, как моделът да може да се използва и при други видове рак, като белодробния например.

С откритието си учените от Варна вече успели да сканират и открият дефект по аварирал самолет и да помогнат на костенурка със счупена черупка. Екипът подготвя и мобилно приложение за ранна диагностика на рак на гърдата. С него всяка жена сама ще може да оцени доколко е застрашена от заболяването и ще получи съвети от специалисти къде и как да се прегледа.

Проектът „Максима” е спечелил европейско финансиране сред над 500 други кандидати.

 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани