Отиде си известният аниматор Стоян Дуков

08:20, 09 окт 18 / Култура 25 1808 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След продължително боледуване на 87-годишна възраст почина един от създателите на българската анимационна школа – художникът, режисьор и сценарист Стоян Дуков.Той е автор на 43 филма и сценарист на 9.
Сред най-известните му анимационни заглавия са „Га“, „Къщи крепости“, „Това е животът (Се ля ви)“, „Реквием“, „Музикална история“, „Януари“, „Февруари” (с наградата за анимационно кино на Съюза на българските филмови дейци от 1978 г.), „Март”, „Мимоходом“, „Жомео и Рулиета“ и др.

Стоян Дуков е роден на 25 септември 1931 г. Завършил е специалност „Плакат“ при Александър Поплилов в Националната художествена академия. Негов учител в анимацията е Тодор Динов. В съавторство с Динов Стоян Дуков създава първия си филм „Ябълката“. Автор е и на множество карикатури, илюстрации и плакати. Преподаваше на студенти по визуални изкуства в Нов български университет. Негов син е известният коафьор Дим Дуков.

Първата си самостоятелна изложба Стоян Дуков прави едва по повод на 70-годишния си юбилей. Девет години по-късно, през 2010-а, участва в съвместна изложба „Класици на българската карикатура“ заедно с Генчо Симеонов, Велин Андреев Иван Веселинов и Милко Диков.

Опелото на Стоян Дуков ще се състои на 10 октомври, сряда, от 12.00 часа в църквата „Св. Параскева“ на ул. „Раковски“ 58.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама