Как се стигна до мелето след победата на Нурмагомедов?

22:28, 07 окт 18 / Спорт 25 1575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В стремежа на промоутърите UFC и на любимеца им Конър Макгрегър да продават колкото може повече билети, телевизионни и лицензни права, често в промоциите на големите мачове на Ирландеца прекрачват установените морални и социални норми. В желанието си да е скандален, да дразни и обърква съперниците си и да предизвиква открито всеки по всяко време, Конър Макгрегър навлиза в опасни територии. Позволява си открити, тенденциозни нападки на религиозна, национална и лична основа и UFC не само позволяват това противоречиво поведение, но дори открито го насърчават. В конкретния случай с Хабиб, Макгрегър системно си позволи публично да критикува и обижда всичко свято и значимо за Нурмагомедов - семейството му, религията му, родината му и самия него. През дългите месеци на подготовка преди срещата Хабиб беше много спокоен и сдържан.

След като спечели убедително първите два рунда и усети, че Конър няма нито силите нито техниката да му се противопостави, Хабиб сякаш отприщи целия натрупван и сдържан с много усилия гняв. Между третия и четвъртия рунд открито спореше със съдията и обясняваше как Макгрегър играе нечестно и използва забранени приоми - удря го с глава, опира се на мрежата и др. След като принуди ирландеца да се предаде и реферът спря двубоя Хабиб просто не искаше да пусне Макгрегър сякаш имаше желание  наистина да го удуши. Продължи да му говори “любезно” и настойчиво, след което открито бе провокиран от един от хората на Макгрегър с тежки обиди (най-вероятно на лична основа), при което Хабиб сякаш обезумя. За части от секундата прескочи клетката и полетя към хората на Макгрегър. За щастие полицията се намеси много адекватно и предотврати масова ескалация на напрежението. Промоутърите от UFC изведоха двамата бойци и екипите им и не проведоха задължителната церемония по награждаването на победителя в осмоъгълника, което също допринесе съществено за успокояване на страстите в предимно подкрепящата Макгрегър публика в Лас Вегас.

Поведението на Хабиб Нурмагомедов не може да бъде оправдано, но е важно да не пропускаме и контекста на цялата ситуация. Важно е също така организаторите от UFC да се замислят до къде е допустимо да позволяват на бойците си да стигат в желанието си да търсят популярност. Всеобщо приетите норми на расова, религиозна, национална и морална толерантност не бива да се потъпкват с лекота прикрити зад промоция на спортно събитие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама