Саудитски журналист убит в консулството на Рияд в Истанбул?

10:31, 07 окт 18 / Свят 25 702 Topnovini
1

Турските власти смятат, че саудитският журналист Джамал Кашоги, който е в неизвестност от няколко дни, е бил убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, предаде Ройтерс.

Предполага се, че Турция подготвя доказателства, които да бъдат публикувани публично в неделя или понеделник, относно текущото разследване на изчезването на журналиста, който работи за The Washington Post.
"Първоначалната оценка на турската полиция е, че г-н Кашоги е бил убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Ние вярваме, че убийството е било преднамерено, а тялото впоследствие е било изнесено от консулството“, каза пред Ройтерс турски представител.

Генералният консул на Саудитска Арабия заяви пред информационната агенция в събота, че страната му помага за откриването на Джамал и отхвърля възможността за вероятното му отвличане.
Журналистът е живял в изгнание във Вашингтон през изминалата година, страхувайки се от възмездие за критичните си възгледи относно саудитската политика.

Оттогава турски и саудитски следователи съобщават противоречиви варианти за изчезването му, като Анкара заяви, че няма доказателства, че е напуснал дипломатическата мисия, а Рияд потвърди, че е излязъл от сградата на консулството в деня, когато е изчезнал.

Изчезването на Кашоги вероятно ще обтегне още повече отношенията между Турция и Саудитска Арабия, отбеляза Ройтерс. Те се влошиха, след като Турция изпрати войски в Катар миналата година, с което показа подкрепа на Доха във връзка с ембаргото, наложено от катарските съседи, начело със Саудитска Арабия.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 223 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.