Гинекологът, спечелил Нобел за мир, научил за наградата в операционната

17:10, 05 окт 18 / Свят 25 1220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нобеловият лауреат за мир - хирургът гинеколог Дени Муквеге, ръководи болница за жени в Демократична република Конго. Това е една от най-бедните, слабо развити и опасни части на света, където извършителите на тежки престъпения често остават ненаказани, пише ДПА, цитирана от БТА.

Болницата “Панзи”, която той основава в град Букаву през 1998 г., помага на жертви на насилие, особено на масови изнасилвания.

Хирургът поставя запазването на достойнството на жените начело на програмата си. Кампанията му за привличане на вниманието на световната общественост към изпитаните от пациентките му мъки му донесе Нобелова награда за мир, която си поделя с правозащитничката Надя Мурад, язидка, държана като робиня от "Ислямска държава".

Муквеге е един от малкото лекари в Източно Конго, способни да извършват възстановителни операции на жени, получили травматични фистули вследствие на групови изнасилвания.

Лекарят разказва колко тежка е работата му и как въпреки това не се отказва. "Преди две години ми донесоха дете на 18 месеца, което беше изнасилено", споделя той в интервю миналата година. "Запитах се сънувам ли, или е реалност. Помислих си, че не мога да продължа. Когато се върнах у дома, не можех да се храня, нито да спя", разказва той.

Работата на Муквеге е излагала на опасност и собствения му живот. Преди години той оцелява след опит за покушение, малко след като е говорил пред ООН, порицавайки въоръжените групи, политическите лидери в ДР Конго и Руанда, както и международната общност заради липсата на реакция на масовите изнасилвания.

Въоръжени мъже взимат дъщерите му за заложнички в собствения им дом и стрелят по лекаря, бодигардът му е убит, но той успява да се спаси, бяга в Европа, където живее известно време в изгнание.

Когато се връща в Конго няколко месеца по-късно, посрещнат е с радост от общността, особено от жените, които идват да го посрещнат и придружат по пътя от местното летище до неговото село.

Муквеге е син на петдесятнически пастор и е роден в Конго през 1955 г., в последните години на белгийското колониално управление.

Муквеге е научил новината, че получава Нобелова награда за мир, докато е бил в операционната, съобщи самият той. "Жени дойдоха и започнаха да вдигат шум около операционната зала, но аз не обръщах много внимание както се случва", разказа той пред норвежкия вестник "Верденс ганг" от болницата. "Можете да си представите колко развълнуван бях", добави лекарят.

Нобеловата награда за мир тази година има за цел да насочи вниманието на света към жените в зоните на конфликти, които се нуждаят от защита, и да подчертае, че извършителите на сексуални нападения по време на война трябва да бъдат изправени пред съда и да понесат отговорност за действията си, заяви председателката на Норвежкия Нобелов комитет Берит Райс-Андерсен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама