Двама лекари сред задържаните след акцията в онкоболниците

15:40, 05 окт 18 25 1812 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Седем души, сред които двама лекари и един фармацевт, са задържани след акцията на специализираната прокуратура в онкоболниците "Свети Мина" в Благоевград и "Йоан Павел" в София. Сред арестуваните е управителят на една от болниците - най-вероятно софийската.

"Нито един от задържаните до момента няма обвинение. Вероятно ще им бъдат повдигнати до края на деня, но дали на всички, или само на част от тях, ще стане ясно по-късно", заяви зам.-главния прокурор Иван Гешев, цитиран от вестник "24 часа". Обвинението ще бъде за участие в организирана престъпна група.

Сред арестуваните е и лидерът на групата, който обаче не е медицинско лице.

Разкриването е станало, след като ГДБОП е наблюдавала от близо година участниците в престъпните схеми.

Две са най-общо казано схемите, които са действали в болниците. Едната е била лекарствата за онкоболни, които се внасят, но не се разпространяват в аптеките, а се доставят единствено в болниците, да се изнасят чрез фирми, които имат легални разрешителни за износ. Другата схема е била да се заменят лекарства, т.е. на пациенти да не се влива нужното лекарство. Като при първата схема по документи се е водило, че пациентът е получил необходимото му лекарство, но всъщност то е било изнесено.

Засега от спецпрокуратурата отказват да кажат в кои държави, но по думите на Гешев със сигурност са от Европейския съюз.

"Няма връзка между двете болници. Всъщност връзката е посредникът, който е намирал медицинските лица", заяви Гешев.

Освен двете болници, прокурорите имат съмнения и за трета, замесена в схемата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама