Подводницата "Слава" във Варна става частен музей за десет години

17:00, 05 окт 18 25 1391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подводницата „Слава” ще бъде превърната в музей от частна фирма, реши Общинският съвет на Варна. Инвестиционното намерение е на „Инхом” ООД, която ще получи безвъзмездно ползване на собствеността на подводницата за срок от 10 години. Фирмата кандидатства по норвежки проект за превръщането на "Слава" в музей, предаде БНР.

Предложението е подкрепено от Съюза на подводничарите в Република България, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва както и от Военноморските сили на Република България.

„Похвално е, че частен инвеститор се нагърбва с въвеждането в експолоатация на историческата подводница като музей, но това, което правим в момента, е абсурд. Как е възможно община Варна да не може да превърне "Слава" в музей, а частна фирма да го направи", изказа се общинският съветник от БСП Борислав Гуцанов.

Костадин Костадинов пък добави, че състоянието на подводницата в момента е трагично и тя се руши.

В писмо до Общински съвет Варна фирма „ИНХОМ” ООД информира, че притежава необходимия терен за изграждане на постамент и поставянето на подводница „Слава“ като образец от обществена и туристическа значимост. За целта е учредена Фондация „Белославско стъкло“, която ще има ангажимент да експонира и реставрира подводницата чрез регионални, национални и международни проекти. Стойността на проекта се изчиславя на около 3 млн. лева.

Подводницата „Слава“ е построена през 1959 г. в Съветския съюз. Последното й спускане под вода е преди близо 9 години. Оттогава стои вързана за брега в пункта за базиране на Военноморските сили и ръждясва.

През 2011 г. година Съюзът на подводничарите дари „Слава“ на община Варна с условието тя да стане музей. Впоследствие се оказа, че са нужни поне 1,1 млн. лева само за да бъде извадена на сушата. Така Общината беше на път да се откаже от дарението и подводната лодка щеше да е обречена на нарязване за скрап.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама