„Тяло под роклята” от Галин Никифоров – голямото завръщане на автора на „Лисицата”

14:00, 06 окт 18 / Култура 25 1676 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един от най-добрите български автори се завърна със забележителна история за силата на любовта и изкуплението.

Авторът на „Лисицата” и „Лятото на неудачниците” Галин Никифоров представи преди броени дни новата си книга „Тяло под роклята” – шокиращ роман за едни от най-наболелите теми в съвременното общество.

Пред притихналата зала на Камерната сцена на Младежки театър „Николай Бинев” актьорите Станислав Кертиков и Анета Иванова въведоха посетителите в света на главния герой на „Тяло под роклята” Борис – търсещия изкупление близнак след фаталното отдалечаване от сестра си.
Писателят Захари Карабашлиев покани на сцената проф. Амелия Личева и самия автор, които проведоха разговор за ролята на редактора при създаването на един роман, за обичта и нейните граници, за любовта към човека, която не съди, но е готова на всичко, за да изкупи вината си.

Самият Никифоров разкри, че по време на работата върху романа е направил подробни проучвания на физическите и психологическите промени, които настъпват при смяна на пола, и призна, че това е трансформация, която колкото и да буди въображението, не би препоръчал на никого.

„Тяло под роклята“ е история за изкуплението. И за обичта между брат и сестра – близнаци, които се допълват един друг и всеки не е пълноценен без другия. До момента, в който връзката помежду им не е болезнено прекъсната, а човешкото у всеки от тях – поставено на карта.
Приказка за клетката на реалността, която всеки от нас изгражда с изборите си и за птицата на надеждата, която попада в клопката ѝ. Ще може ли любовта да я пусне отново на свобода, или ще я остави да умре?Българската литература се нуждаеше точно от такъв роман.

Галин Никифоров е сред открояващите се имена в съвременната българска литература. Автор е на романите „Умерено нежно”, „Добро момче”, „Фотографът: obscura reperta”, „Лятото на неудачниците”, „Лисицата”. Отличен е с наградата „Роман на годината” за романа си “Лятото на неудачниците”, а през 2011 г. печели националната награда „Елиас Канети” за романа „Къщата на Клоуните”. По новелата му „Нощта на мечтите“ през 2011 г. е създаден едноименен пълнометражен филм с режисьор Боби Костов.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама