Над хиляда български и румънски предприятия търсят работници чрез онлайн каталог

09:30, 05 окт 18 25 1820 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

1106 български и румънски предприятия са включени в онлайн каталог за трудова мобилност в граничния регион. Проучване на стопанските камари на Велико Търново и Констанца направи експертен анализ на пазара на труда и посочи 200 професии и длъжности с потенциал за работна ръка от България и Румъния, но безработните не са склонни на работа в съседната страна.

По съвместния проект и с участието на Българската стопанска камара се създава електронна трудова борса в отраслите селско стопанство, преработваща промишленост, транспорт, строителство, хотелиерство и ресторантьорство.

Работодателите са готови да предложат работа, но безработните не са, посочи Томчо Томов от Стопанската камара пред БНР. "Българските безработни около 61% казват, че твърдо не биха искали да отидат на работа в Румъния. Румънските безработни 43% са категорични, че не биха отишли на работа в България", отбелязва той.

Проучването показва, че българските безработни търсят работа в търговията или чиновническа длъжност, а румънските основно желаят да се ориентират към предприемачество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама