Над хиляда български и румънски предприятия търсят работници чрез онлайн каталог

09:30, 05 окт 18 / Икономика 25 1062 Topnovini
1

1106 български и румънски предприятия са включени в онлайн каталог за трудова мобилност в граничния регион. Проучване на стопанските камари на Велико Търново и Констанца направи експертен анализ на пазара на труда и посочи 200 професии и длъжности с потенциал за работна ръка от България и Румъния, но безработните не са склонни на работа в съседната страна.

По съвместния проект и с участието на Българската стопанска камара се създава електронна трудова борса в отраслите селско стопанство, преработваща промишленост, транспорт, строителство, хотелиерство и ресторантьорство.

Работодателите са готови да предложат работа, но безработните не са, посочи Томчо Томов от Стопанската камара пред БНР. "Българските безработни около 61% казват, че твърдо не биха искали да отидат на работа в Румъния. Румънските безработни 43% са категорични, че не биха отишли на работа в България", отбелязва той.

Проучването показва, че българските безработни търсят работа в търговията или чиновническа длъжност, а румънските основно желаят да се ориентират към предприемачество.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани