Патриарх Неофит се покланя пред чудотворна икона за празника на Стара Загора

08:00, 05 окт 18 25 1355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Светият синод, начело с патриарх Неофит, пристига в Стара Загора за празника на града и честването на 180 години от рождението на Митрополит Методий Кусев. На днешния празник в Стара Загора идва и чудотворната икона "Света Богородица Скоропослушница".

Голяма част от богосложенията ще бъдат отслужени в обновената църква „Свети Николай Мирликийски“. Почти две години продължи възстановяването на стенописите и иконостаса в храма. Това е първата цялостна реставрация, която се прави от неговото изографисване преди близо 100 години.

От 8.00 до 10.00 часа в храм „Свети Николай“ митрополит Киприан и свещеници ще отслужат Божествена Света литургия. След това от храма ще тръгне литийно шествие до парк „Пети октомври“, където ще бъдат поднесени венци на паметника „Защитниците на Стара Загора“.

В 10.30 часа на Античния форум „Августа Траяна“ ще се проведе ритуалът по вдигане на знамената и поздрав на кмета на Стара Загора. Ще бъде отслужен празничен водосвет за всички жители на града. Празникът ще продължи с концерт на солисти и хор на Държавна опера Стара Загора.

Точно в 17.00 часа пред парк „Тракия“ (южното платно на бул. „Цар Симеон Велики“), старозагорци ще посрещнат Чудотворната икона на Света Богородица „Скоропослушница“, която идва от град Ананиев, Украйна.

Литийното шествие, водено от патриах Неофит и митрополитите от Светия Синод, ще стигне до храм „Свети Николай“, където иконата ще бъде изложена за поклонение. Света Богородица „Скоропослушница“ е покровител на онкоболните, затова в църквата ще бъде отслужен молебен за тях.

На 6 октомври от 9.30 часа започва тържествена сесия на Общински съвет Стара Загора. В 10.00 часа ще бъде дадено началото на конференция под надслов“ 180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев“. Тя ще бъде открита от патриарх Неофит. Водещи историци ще изнесат доклади свързани с дейността на митрополит Методий за обособяване на Старозагорската епархия, изграждане на храмовата и манастирска мрежа в нея и др. Ще бъде излъчен и специален филм за делото и живота на митрополит Методий Кусев, копия от който ще бъдат дарени на старозагорските училища.

В 16.00 часа Патриарх Неофит и синодалните митрополити ще посетят храм „Света Троица“, където ще присъстват на освещаването на ремонтираната сграда на неделното училище към храма. По-късно ще поднесат венци пред паметника на митрополит Методий Кусев в началото на едноименния парк.

От 18.00 часа започва Възкресно-празнична вечерня в храм „Свети Николай“.

На 7 октомври от 9.15 часа Патриарх Неофит и архиереите ще отслужат Божествена света литургия в храм „Свети Николай“.

5 октомври е обявен за неучебен ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама