Във Финландия искат защита на кърмещите майки на обществени места

08:20, 05 окт 18 25 1702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Финландските здравни служители настояват за закон, който да защитава кърмещите майки от недопускане до обществени места, включително ресторанти и кафенета.

Органът по здравеопазване (THL) призова миналата година за ново законодателство, гарантиращо правата на жените да кърмят дете навсякъде на обществено място във Финландия. Сега активистите започнаха петиция в подкрепа на предложението, което е подкрепена от националната асоциация на акушерките. Петицията беше подписана в четвъртък от 1000 души. Ако събере 50 000 подписа в рамките на шест месеца, депутатите ще бъдат принудени да обсъдят този въпрос в парламента, посочва БГНЕС.

"Опасявам се, че общото отношение към кърменето не е много добро в момента", каза съорганизаторът на петицията Кати Бхаттачаря, студентка, работеща като медицинска сестра в Хелзинки.

Въпреки че финландските жени кърмят средно повече децата си, отколкото в много други европейски страни, THL казва, че нивата на кърмене са по-ниски във Финландия в сравнение с други скандинавски страни. Финландия също не се вмества в препоръките на Световната здравна организация през първите шест месеца бебетата изключително да се хранят с майчино мляко. Длъжностни лица казват, че отрицателните обществени нагласи към майките, които кърмят бебетата си, отчасти са виновни за положението.

Предложеният закон, гарантиращ правото на кърмене на обществени места, ще приведе Финландия в съответствие със страни като Великобритания и САЩ, където вече е незаконно собствениците на предприятия да дискриминират кърмещите майки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама