В полунощ дават старт на скайрънинг надпреварата Пирин Ултра

17:50, 04 окт 18 / Спорт 25 1376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-добрите състезатели по скайрънинг в света пристигат в България за Пирин Ултра. От тази година състезанието е финален кръг от Световната купа. Първият старт е довечера, в полунощ, а официалното откриване е на 5-и октомври в Банско, по време на празника на града.

В полунощ стартират бегачите по дългата дистанция - 160 километра, която е квалификация за Хардрок, единственото състезание в Източна Европа от подобен ранг. Участниците трябва да изминат 160-те километра в Пирин за по-малко от 50 часа.

Сутринта в събота (6-и октомври) пък ще бъде даден старт по късата дистанция, която е финален кръг от Световната купа по скайрънинг. Там 66 километра, с 4200 метра вертикално изкачване трябва да бъдат изминати за по-малко от 16 часа, обясни Димитър Димитров, директор на Пирин Ултра.

Сред заявилите участие са Дмитрий и Екатерина Митяеви от Русия. Преди седмица Екатерина победи в Ултра Пиринеи в Испания - състезание също от Световните серии. А съпругът й - Дмитрий, в момента е №1 в света в дисциплината Скай Екстра (Sky Extra). На състезанието в Испания обаче той получи травма и ще реши в последния момент дали да участва в българското състезание, предаде БНР.

В България пристигат също №1 в световната класация по скайрънинг при жените - Рагна Дебатс, както и номер едно в света в дисциплината Скай Екстра при жените - Хилъри Джерарди. Пред БНР Джерарди обяви, че няма да участва, тъй като седмица по-късно й предстои тежко състезание, но иска да разгледа Пирин и ще помага на своята приятелка Бритъни Питърсън (четвърта в класацията), която ще бяга в Пирин Ултра.

Водещата българска състезателка в този спорт - Антония Григорова, също ще участва в надпреварата. Директорът на състезанието смята, че от българите тя и Кирил Николов-Дизела имат най-голям шанс, макар че Дизела ще реши в последния момент дали да участва заради стара травма, която много го затрудни през този сезон.

Дисциплината Скай Екстра е с трасета, които са едновременно екстремно трудни като техничност и ултра дълги - от 50 км до 100 км, с минимум 3200 м вертикално изкачване. През 2018 г. тази дисциплина включва 8 старта, като за финалното класиране се вземат предвид четирите най-добри резултата на бегачите. Пирин Ултра е последният, осми финален старт от сериите, в които бегачите от световния елит ще премерят сили. Предишните състезания се проведоха в Испания, Португалия, Франция, Италия и Шотландия.

Началото на скайрънинга като спорт е поставено сравнително скоро. През 1992 г. италианецът Марино Глакомети и негови сподвижници правят първите състезания - на Монблан и Монте Роса. Към момента се провеждат над 200 състезания в 65 страни с над 30 000 участници. Популярността на спорта продължава да расте и с включването на Пирин Ултра в Световните серии България става част от това.

Пирин Ултра се проведе за първи път през есента на 2016 година, когато на старта застанаха едва 44-ма участници. Сега те са близо 300 и включват най-добрите в света. Състезанието се провежда с подкрепата на екоминистерството, Национален парк „Пирин“ и Община Банско.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама