Безплатни изследвания за хепатит В и С ще се проведат в Стара Загора

17:30, 04 окт 18 25 1666 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 8 октомври в центъра на град Стара Загора (до паметника „Свети Георги Победоносец“ в парк „Александър Стамболийки“ (парк „Алана”), между 10,15 и 15,30 ч. ще се проведат безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C. Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание.

Инициативата ще стартира с официално откриване, което ще започне в 10:00 ч.

Събитието има за цел да напомни, че хепатит C е безсимптомно заболяване и единственият начин за навременното му диагностициране е чрез изследване. Това е и една от основните препоръки на Световната здравна организация за постигането на елиминацията на хепатита до 2030 г. Сред рисковите групи попадат хората над 45-годишна възраст, тъй като в миналото кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вируса. В риск са също и младежите, които имат татуировки и пиърсинг, както и медицинския персонал.

Скрининговата инициатива в Стара Загора е третата акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”, с която се отбелязва Световния ден за борба с хепатита (28 юли) и която цели да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.

Безплатните изследвания ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани и обучени лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите от него се получават на място, до 15 минути след вземането на кръвта. Хората, на които изследването е отчело положителен резултат ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждане на изследването не съществуват ограничения за предходна консумацията на храна и напитки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама