Повечето скривалища в София не функционират по предназначение

19:40, 04 окт 18 25 873 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Голяма част от скривалищата в София, които са строени при евентуална биологична, химическа атака или бомбандировка, не функционират по предназначение, а вместо в тях гражданите вече трябва да се крият в метростанции и паркингите на новите сгради. Това съобщи бившият началник на вече несъществуващата Главна дирекция „Национална служба „Гражданска защита“ Андрей Иванов пред БНР.

„Има скривалища, които са с отлични показатели, но има и такива, които са с незадоволителни. Скривалищата и въобще защитните съоръжения са държавни, общински и частни, така че всеки собственик или пък учреждение, на което са предоставени за управление, са длъжни да го поддържат на такива параметри, които да дадат възможност незабавно да бъдат използвани. Ако трябва граждани да влязат в скривалища в незадоволителни състояния, то по-добре да не ги използват“, каза относно за състоянието на бомбоубежищата у нас Андрей Иванов.

Скривалищата се делят на няколко вида. Различават се по това кой ги стопанисва и за какви нужди са предназначени. Съоръженията, които трябва да спасят живота на населението при евентуална бомбардировка, се стопанисват от общините и областните управи.

Оказва се, че повече от хората не са запознати с местата, където могат да се укрият по време на война и не могат да реагират адекватно при евентуална заплаха.

Според Андрей Иванов трябва да има и желание от страна на хората да се информират как да реагират при дадено бедствие или по време на военно нападение. „Да, има пропуск в това, че хората не са запознати, но това е двустранен процес“, смята той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама