Центърът по хемодиализа във Видин спира да работи напълно

09:30, 04 окт 18 / Общество 25 1584 Шрифт:
Topnovini

Днес на обед Центърът по хемодиализа в МБАЛ „Света Петка“ - Видин, който работи на авариен режим заради повреда, спира да работи напълно до понеделник. Това се налага, тъй като трябва да бъдат отстранени всички дефекти и да се подменят определени модули. Директорът на видинската болница д-р Цветан Василев увери, че всички пациенти, които са на хемодиализа, ще бъдат приети в болницата в Монтана, съобщи БНР.

„Всичко е договорено, пациентите ще бъдат транспортирани до град Монтана. Там е осигурено диализно лечение за тях. Графикът е направен и никой няма да остане без диализно лечение. Пациентите, които се диализират в нашия център, са 44. От днес на обед до понеделник сутринта тези хора ще бъдат диализирани в Монтана“, подчерта той.

Същевременно изпълнителният директор на МБАЛ-Монтана д-р Тодор Тодоров също увери, че всички пациенти на хемодиализа от Видин ще бъдат приети в лечебното заведение: „Ние имаме възможност да поемем тези пациенти в Монтана. В нашата болница има една диализа, има отделно частен диализен център. Пациентите са разпределени между двете заведения“, каза д-р Тодор Тодоров.

Той каза още, че МБАЛ-Монтана в момента е в много добро състояние: „Миналата година по програма на МЗ с целева субсидия закупихме 10 нови диализни апарата, а със собствени средства реновирахме диализната зала. Готова сме да посрещнем всякакви предизвикателства. За момента нямаме проблеми“.

180 000 лева са обещани вече от здравното министерство на болницата във Видин за закупуване на хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система. Ще бъде извършена проверка на обстоятелствата около смъртния случай на пациента, който е бил на хемодиализа. Мъжът не се е явил в понеделник на процедура. Във вторник той е бил потърсен от болницата и в сряда е трябвало да му бъде извършена процедура.

Друг човек е в много тежко състояние. Той е с онкологично заболяване и поради това при него е настъпила нужда от остра диализа, която е извършена в Лом, след което пациентът е върнат в МБАЛ-Видин. „Аз не мога да кажа какво ще се случи с този пациент. При него прогнозата е лоша поради самото състояние на онкологичното заболяване, а не поради това, че не е проведена диализа или че се е случила повреда, поради която не е могло да бъде проведена диализа“, поясни Василев.

Относно това кой трябва да понесе отговорност за случая със спирането на Центъра по хемодиализа и последиците от това, д-р Василев каза: „Това е нещо, което се случва внезапно и инцидентно. Според инженерите от фирма „Фрезениус“ това се е случило в следствие на това, че беше намалено налягането на водоподаването в град Видин в този ден и след това при повишаване на налягането се е случила тази повреда. А дали е точно така?... Аз не мога да кажа кой да понесе отговорността“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама