Румен Радев ще връчи отличията „Джон Атанасов“ за 2018 година

09:10, 04 окт 18 / Култура 25 815 Topnovini

Румен Радев ще връчи 16-ите президентски отличия „Джон Атанасов“ на млади български учени в областта на компютърните науки в четири категории.

- Награда „Джон Атанасов“ – отличието се присъжда за изключителни постижения на български граждани на възраст до 35 години, независимо дали развиват своята научна и изследователска дейност в България или в чужбина.

- Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“, екипни отличия в подкрепа на състезателите ни, постигнали най-високите резултати в международни и национални ученически олимпиади и състезания по информатика и информационни технологии, и на техните преподаватели.

- Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ - отличия за ученици и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си проекти.

- Грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ - отличия за ученици, студенти и млади учени, чиито индивидуални и екипни проекти, дават решения чрез прилагане на компютърни технологии на значими проблеми и предизвикателства в национален и световен мащаб.

Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб български учени в областта на компютърните науки. Сред лауреатите на високото отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантовата информатика.

Също днес държавният глава ще награди видния учен и преподавател и един от най-изтъкнатите отолози и невроотолози в световен мащаб проф. д-р Жак Манян с орден „Св.Св. Кирил и Методий” първа степен за приноса му в квалификацията на български лекари, за издигане на нивото на българската медицинска наука в областта на отологията и оториноларингологията, както и за развитието на българо-френското сътрудничество в областта на науката и образованието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!