Готвят разделяне на страната на четири района

15:59, 02 окт 18 / Политика 25 1813 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Административните центрове на районите няма да се определят в Закона за регионалното развитие. В определени градове да става планирането, програмирането, ресурсното осигуряване, наблюдението и оценката на регионалното развитие. Това се предвижда в подготвения проект за изменение на Закона за регионалното развитие, обясни новият регионален министър Петя Аврамова по време на XIII-ата Годишна среща на местните власти, пише "Строител".

С промените в закона се предлага нов териториален обхват и вариант с четири района - Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски район.

Промените в Закона за регионалното развитие предвиждат нова система от документи за стратегическо планиране на регионалното развитие. Предвижда се с нея да се въведат нов тип документи на всяко ниво, обединяващи стратегическото и пространствено планиране на регионалното развитие, като ще отпаднат стратегическите документи на областно ниво.

Предвижда се общинският план за развитие да включва и интегриран план за градско възстановяване и развитие.

Предлага се въвеждане на двустепенен модел на управление на регионални съвети за развитие в регионите, който ще включва управленски и експертно-технически състав, поясни Аврамова. Те ще имат по-широки правомощия.

Местните съвети за развитие на регионите ще имат отговорности и за изпълнението на програми, съфинансирани от ЕС, включително по отношение на съгласуване, избор и оценка на проекти в изпълнение на плана за регионално и пространствено развитие на региона при делегиране на функциите от съответните управляващи органи на оперативните програми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама