Ципрас и Заев са сред фаворитите за Нобеловата награда за мир

10:00, 02 окт 18 / Свят 25 387 Topnovini
1

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и министър-председателят на Македония Зоран Заев са сред фаворитите за Нобеловата награда за мир, заявява пред агенция АНА-МПА Виктор Нумелин, специален редактор за Нобеловите награди на шведската информационна агенция ТТ.

"Публична тайна е, че имената им се споменават за наградата. Всяка година се правят много предположения и дискусии за това кой ще вземе наградата. Тази година говорим много за Корейския полуостров, за положението с миграцията, за ситуацията между Гърция и Македония с преговорите между тях", заявява шведският журналист.

Нумелин подчертава, че много от членовете на комисията ще сметнат, че това по някакъв начин би била "идеалната" награда.

"Би било идеално наградата за мир да бъде дадена например на премиерите на две страни или на някого другиго, който е преговарял. На тях им харесва ситуацията, в която някои преговарят, достигат до споразумение, поставят го на масата, вместо да се опитват да разрешават някаква военна криза или санкции", казва журналистът.

Нумелин все пак е добавил, че ниският процент на участие в референдума в  Македония прави нещата по-трудни, но нищо не е изключено.

 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани