Нов социален модел в Русе подпомага майки, отпаднали от училище заради майчинство

17:15, 01 окт 18 25 1455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Русе заработи нов социално-образователен модел за подпомагане на момичета, станали майки и отпаднали от училище, да завършат образованието си. С помощта на социален работник пет момичета, вече майки, правят стъпки отново да се върнат в училище.

България е на пето място по брой млади майки, които са родили преди да навършат 20 години и са прекъснали своето образование.

Статистиката е европейска, в страната ни няма регистър, който да отчита отпадналите от образователната система ученици. Няма и механизъм, по който да бъдат върнати в училище, за да завършат образованието си.

Сдружение ''Еквилибриум'' в Русе работи по международен проект заедно с още 5 държави. Целта е да открият млади майки между 15 и 25 години и да ги върнат в училище.

''Срещаме доста трудности в мотивацията на младите майки, тъй като от доста време са откъснати от образователната система. Стремим се да намерим силните им страни и да им помогнем да повярват в себе си'', каза Диана Ангелова, специалист ''Социални дейности'' .

''Съжалявам, че спрях да уча. Наложи се да прекъсна образованието си, за да започна да работя'', каза пред БНТ Цветелина Кръстева, 26-годишна майка, прекъснала образованието си на 14 години.

Алтернативите са или самостоятелна форма на обучение, или задочна такава. В единия случай трябва да се намери училище, което да ги приеме или да се съберат достатъчно кандидати за образуване на голяма паралелка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама