Мария Габриел: Триста хиляди киберспециалисти липсват в момента в Европа

14:10, 01 окт 18 25 1156 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Триста хиляди киберспециалисти липсват в момента в Европа, числото ще нараства и трябва спешно да се работи по проблема, каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел във Военната академия "Г.С.Раковски", където изнесе лекция за киберсигурността в ЕС, предаде БТА.

Това стана при откриването на новата учебна година за цивилните студенти.

По думите на Габриел се нуждаем от повече умения на всички нива на киберсигурност. Еврокомисарят открои предложението за нова програма "Цифрова Европа" с бюджет 9 млрд. евро.

Габриел каза, че за последните две години с 300 процента годишно са се увеличими кибератаките, над 4000 са атаките всеки ден, а голям процент от европейските компании признават, че не знаят дали са били обект на такива атаки.

В сферата на киберсигурността имаме нужда от повече Европа, не от по-малко, нужда от конкретни стъпки, каза Габриел, която напомни, че кибератаките не познават граници и не засягат само личните ни данни, а могат да засегнат критична инфраструктура като транспорта, енергетиката или здравеопазването. Важно е да продължаваме диалога с държавите членки за прилагането на Директивата за мрежова и информационна сигурност, каза Мария Габриел.

Тя призова и за повече регулярни учения, защото кибератаките се усъвършенстват всеки ден. Силното криптиране е необходимо, за да дадем сигурност на нашата цифрова икономика и общество, каза още тя. Като отбеляза, че е много трудно да се определи със сигурност каква е целта на една кибератака, Габриел предупреди, че трябва много внимателно да се обмисля всяка кибератака и реакциите спрямо нея.

Октомври е месецът на киберсигурността в ЕС, ще имаме изключително много инициативи и събития, каза Мария Габриел.

От няколко месеца казвам, че не бих искала само добри и пожелателни декларации от страна на "Фейсбук", това, което бихме искали, е действия, коментира Габриел пред журналисти, попитана за последния пробив на сигурността в социалната мрежа. За нас защитата на личните данни е неприкосновена, това е ценност, което не подлежи на договаряне, продаване и препродаване, така че това, което очакваме, когато се оперира с данни на европейски граждани, независимо къде се намира компанията, е тя да спазва тези високи критерии, добави еврокомисарят Мария Габриел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама