Какви рискове за потребителите крие пробивът в сигурността на Фейсбук

14:00, 01 окт 18 25 1024 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Евродепутати внесоха в Комисията по граждански свободи и правосъдие на ЕП проекторезолюция, в която се настоява Фейсбук да приеме цялостна и независима проверка на платформата ѝ, като бъде проучена защитата на данните и сигурността на личните данни.

Възможно е дори да се стигне до това те да поискат от Европейската агенция за киберсигурност и защита на данните да се направи проверка на най-голямата безплатна социална мрежа.

Администраторите на Фейсбук признаха за пробив в сигурността на социалната мрежа, засегнал близо 50 милиона потребители. В интервю за БНР, Спас Иванов, специалист по информационна сигурност, коментира, че пробивът е „доста сериозен“ и е първият, за който от Фейсбук признават официално.

„Като цяло, това е една малка катастрофа за интернет поради ред причини – първо, защото Фейсбук профилите се използват от хората, за да се логват в стотици други сайтове - например автоматично през Фейсбук профил може да се идентифицирате в платформи като Spotify, Shazam… Ако акаунтът ви е бил компроментиран веднъж във Фейсбук и сте част от тези 50 милиона потребители, всяко място, където потенциално сте влезли с такъв профил, е също жертва на въпросната кибератака, без тези компании да са направили нищо“.

Ако платформата ви попита за парола, когато се логвате, значи има съмнения, че профилът ви е бил обект на атака, предупреди експертът. Той препоръча на потребителите да проверят в настройките си от Фейсбук до какви приложения са дали право на достъп и да премахнат всяко едно, а после да го добавят поотделно. Според Иванов, в момента има риск хакерите да „заключат“ профила ви и да поискат откуп, за да ви го върнат. Сменете паролата и на имейла, с който се свързвате към социалната мрежа, тъй като има вероятност хакерите да са се добрали и до него.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама