Монумент на Дядо Добри?

11:09, 01 окт 18 25 1013 Шрифт:
Станислав Бояджиев Автор: Станислав Бояджиев

Над всички познати паметници, свързани с изпаднали в нищета хора, се извисява каменната скулптора на Свети Иво в  Прага - патрон на бедни и просяци. Роден в Кермартин, имение близо до Бретан, на 17 октомври 1253 г., Иво се насочва към религията и отказва да яде месо и да пие вино.  Посвещава живота си на бедните, става свещеник, а по-късно и църковен съдия. Неговите присъди в защита на вдовици, сираци и безимотни хора прославят името му още приживе.  Канонизиран е през 1347 г. от Клемен VІ, по предложение на херцога на Бургундия. По повод 700-та годишнина от рождението на Св. Иво, папа Йоан Павел II споделя: "Стойностите, зададени от Св. Иво, запазват удивителна актуалност. Неговата загриженост за насърчаване на безпристрастното правосъдие и защитаване правата на най-бедните хора подканва днес строителите на Европа да положат всички усилия, за да гарантират, че правата на всички, особено на най-слабите, ще бъдат признати и защитавани ". По-скромни, излети в бронз, скулптори на просещи анонимни хора могат да се видят в Челябинск, Русия, и в съседно Скопие.

 


Да видим какво се случва на българска почва. Поставените пари в дланта на бронзовата фигура на Пандира (виден зевзек и колоритен жител на Бургас) е объркване. Ръката е извита удобно, но не е протегната за просия. Иначе не е известен нито един паметник или публично поставена скулптора на просяк у нас. Тази липса едва ли е повод да наведем глави, но Сдружение Азбукари (НПО) е подела инициатива в посока издигане на монумент на просяк. Щял да бъде създаден "паметник на Доброто" с главно "Д". Целта е скулптората да увековечи познатата на софиянци, просеща от десетилетия, личност на Дядо Добри. Май  и тук "дядо" трябва да е с главна буква. Човекът ни напусна в началото на годината, навършил завидните 103 години. 

 


Роден през 1914 г., Добре Димитров Добрев оглушава от паднал наблизо снаряд, жени се през 1940 г. и има четири деца. Надживява две. През 2000-та година дарява всичките си имоти на БПЦ. През последните десетилетия живее скромно, проси, а събраните пари дарява отново на БПЦ. Казва, че мисията му е да подпомага реставрацията и поддръжката на църковни храмове. Дарените средства са десетки хиляди лева. През 2009 г.  дарява 35 700 лв на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Това е най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма.  Светец, аскет, отшелник, безсребреник, ангел, божий странник, пътник от миналото, просяк… са определенията, които му дават мнозина. Софиянци го помнят с добродушното му лице, белобрад, с мустаци и дълга коса. Носеше класическите за българския селянин шаечни дрехи, нахлупен калпак и обут с цървули, които днес, а и вчера,  можеха да се видят само в етнографски музеи и живопис, пресъздаваща живота на село преди повече от век. Трогателно целуваше ръцете на деца, които пускаха банкноти и монети в пластмасовата му чаша. Негови почитатели бяха стотици хиляди, които и днес посещават страницата му в "Фейсбук". Издадена бе книга за него, предстои създаването на документален филм. Кремиковската св. обител започна да събира истории и спомени за Дядо Добри. Изглежда фактът, че е тъжно да видиш човешко същество да проси, не прави впечатление на мнозина. Не прави впечатление и друго - какво пише в Наказателния кодекс: "Който системно се занимава с просия, се наказва със задължително заселване за срок до две години."

 


И така, Сдружение Азбукари, автори на множество инициативи и проекти от сорта на "Грозде за смет" и детски площадки, са решили да отворят дарителска сметка и подемат инициатива за издигане на монумент. Ето го определението на инициативата "общонародна кауза – изграждане на „Монумент Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България". Избраното място също не блести със скромността си - площадът пред храм "Ал. Невски", а автори щели да бъдат децата? От вси страни вероятно? Така инициативата се въздига и бъдещето и, според обществениците от Азбукари, ще е не само общонационално, но и глобално.  Призивът ще обиколи света, навсякъде, където има поне един българин, продължават организаторите. Зад каузата, заявяват те,  застават посолства, консулства, български общности и организации и отделни сънародници от всички континенти. Значимостта на този ярък будител Дядо Добри,  предпочел да остане в сянка и далече от публичността, тепърва ще бъде дооценявана, категорични са инициаторите. А монументът ще поддържа жив интереса към личността му през вековете?  

 


Ако приемем, че това е монумент на дарителството, то на две крачки са внушителните бронзови скулптори на Евлоги и Христо Георгиеви. Ако ще е на скромността, то монумент и скромност са оксиморон. Ето какво пише в целите на сдружението:  "Същността на работата ни е да развиваме социалната интеграция, да насърчаваме и подкрепяме талантливите деца и да ги вдъхновяваме да не изоставят мечтите си. Отправяме правилни послания.".  Тук няма как веждите да не се повдигнат въпросително! Какво е посланието? Просете и дарявайте? Лягайте си на пода, а не в кревата, както твърдят свидетели за навиците на Дядо Добри. Талантите се зачертават, а мечтите стават мрачни, сиви и лишени от развитие.

 

Сдружението вече откри банкова сметка!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама