САЩ и Канада постигнаха споразумение за осъвременяване на НАФТА

11:45, 01 окт 18 / Свят 25 949 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ и Канада се договориха за осъвременяване на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и запазването му като тристранен пакт с Мексико, предадоха световните агенции.

Днес Канада Съединените щати, а заедно с тях и Мексико постигнаха споразумение по нов, осъвременен търговски договор на 21 век, се посочва в комюникето, разпространено тази сутрин от канадския външен министър г-жа Кристия Фриланд и постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Новото търговско споразумение, потвърдено през изминалата нощ между САЩ, Канада и Мексико ще се нарича Споразумение- САЩ -Мексико-Канада (ЮСМКА - от английското съкращение USMCA) и ще замени НАФТА, което бе подписано през 1994 година, информира АФП, цитирана от БТА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да промени името на НАФТА (съкращение на споразумението от английски), което той мразеше, уточнява Франс прес.

Един от най-важните текстове в новото споразумение засяга автомобилния сектор, който напълно революционизира НАФТА. Той предвижда правила, които поощряват производителите да се снабдяват с материали и части от САЩ и Северна Америка. Той предвижда и механизъм, който принуждава Мексико да увеличи заплатите в сектора, за да намали разликите със северните съседи, където работната сила е по-добре платена. Близо 2,6 милиона коли, които се сглобяват в Канада са освободени от американски мита.

По силата на новото споразумение Отава приема да смекчи така наречената си система на управление на предлагането, която контролира производството и цената на млякото и птичето месо и гарантира стабилни приходи на канадските фермери благодарение на годишни квоти и вносните мита, които достигат 275 на сто. Това смекчаване ще позволи на американските производители да получат по-добър достъп до канадския пазар, както настояваше Вашингтон. Тръмп искаше пълно премахване на тази система, а Отава отвори пазара си на 3,4 процента.
В същото време обаче механизмът за уреждане на търговските спорове, известен под името "глава 19" и категорично отхвърлян от Вашингтон, ще продължава да се прилага.

Канада няма да спре да субсидира културния си сектор въпреки протестите на САЩ. Новото споразумение включва глава, посветена на опазването на околната среда, в която са посочени "строги правила". Защитата на интелектуалната собственост е "безпрецедентна" в новото споразумение, отбелязва АФП. ЮСМКА включва механизми, с които да не се допуска "манипулиране" на валутните курсове.
Споразумението ще бъде подписано за срок от 16 години с възможност да бъде преразглеждане на всяка шеста година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама