"24 часа": Цветанов с функция във всички парламенти на ЕС

22:39, 30 сеп 18 / Политика 25 1269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на парламентарната комисия по сигурност и лидер на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов става първият човек, избран да координира комуникацията между Европейския парламент, националните парламенти на страните членки и Европол, пише "24 часа".

До момента такава длъжност не е имало, обясняват пред вестника от Брюксел. Впечатлени от дипломатичността, с която Цветанов осигури единна позиция на всички държави членки по правилата за парламентарен контрол над Европол по време на форум в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, в агенцията преценили, че ще е от полза да ангажират за постоянно бившия вътрешен министър от първия кабинет на Бойко Борисов.

Преди събранието на най-високо равнище в НДК резерви към проекта имаха девет страни членки. Никой от гостите участници във форума, не възлагал надежди, че правилата за съвместен парламентарен контрол над дейността на Европол въобще може да бъдат приети.

Цветанов обаче не се отказал да преговаря - държава по държава, включително до късно вечерта преди срещата, когато участниците вече кацали и се отправяли към хотелите си за форума рано на следващия ден. И съвсем неочаквано още с откриването му сутринта на 19 март в залата се разнесе мълвата, че консенсус е бил постигнат. Впечатлен остана дори председателят на ресорната комисия ЛИБЕ на Европарламента (по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи) - англичанинът Клод Мораес. А участниците в срещата на върха на Европол нарекоха компромиса “исторически”. Тогава на шефа на вътрешната комисия на българския парламент благодариха и вече бившият директор на Европол Роб Уейнрайт, и действащият Катрин де Бол, която пое поста на 1 май.

Дейността на Цветанов към Европол, макар и структурирана като постоянна позиция, ще е безвъзмездна. На него ще се разчита за координацията и връзките между националните парламенти и ЕП по всички ключови теми, засягащи сигурността на общността.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама