САЩ затварят консулството си в иракския град Ал-Басра

16:19, 29 сеп 18 / Свят 25 1174 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати обявиха, че закриват консулството си в иракския град Ал-Басра и евакуират дипломати оттам, след като са се увеличили заплахите и ракетните атаки от бойци, подкрепяни от Иран.

Решението увеличава напрежението между САЩ и Иран, което е целта за увеличаване на икономическите санкции, наложени от Вашингтон.
Американският държавен секретар Майк Помпео, обясняващ хода, поднови предупреждение, че страната му ще държи Иран отговорна за атаките срещу американските дипломатически учреждения и граждани.

Американски представители заявиха, че ракетите обаче не са засегнали консулството, което се намира в летищното пространство в Ал-Басра.

Решението дойде дни, след като американският президент Доналд Тръмп и иранският президент Хасан Рухани размениха остри приказки пред Общото събрание на ООН, като Тръмп обеща още санкции и обвини иранските лидери, че са посявали "хаос, смърт и унищожение".

Иран обвини американските санкции за падането на валутата, като заяви, че мерките представляват "политическа, психологическа и икономическа" война срещу Техеран. Той също така обвини САЩ и Израел, че са участвали в смъртоносна атака по време на военен парад в Югозападен Иран този месец.

В изявление външното министерство на Ирак заяви, че "съжалява за американското решение да изтегли персонала си от Басра".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама