Македония излиза на референдум за името

08:00, 30 сеп 18 / Свят 25 472 Topnovini
1

Македонците са призовани да дадат мнението си дали подкрепят евроатлантическата интеграция на държавата си чрез промяна на името й, съгласно договора с Гърция. Жителите на страната трябва да отговорят на въпроса "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?".

Съгласно договора от Преспа между правителствата от Скопие и Атина, името трябва да съдържа думата "Северна". И ако резултатът от вота е положителен, а по-късно договорът бъде ратифициран, Гърция ще оттегли възраженията си за членство на Скопие в НАТО и Европейския съюз.

По време на кампанията премиерът Зоран Заев призова сънародниците си за активно участие в допитването и да гласуват за по-добро бъдеще на Македония. В същото време президентът на Македония Георге Иванов заяви, че той няма да гласува в допитването. Той припомни на сънародниците си, че участието в референдум не е задължително и изрази очакване за "мъдър отговор".

Иванов определи Преспанския договор като посегателство върху правото на самоопределение на народа му и призова сънародниците си към бойкот.

Агитационната кампания премина без участието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която определя договора с Гърция като най-лошото възможно решение за Македония, защото с него страната губи името и идентичността си и променя конституцията си, отбелязва БНР.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Македония Християн Мицкоски заяви, че всеки македонец трябва да следва сърцето си на референдума за новото име на страната. "Договорът за името с Гърция отнема идентичността на македонците и дава лост в ръцете на гърците да блокират членството на Македония в ЕС и НАТО когато и както си поискат", смята Мицоски.

В 19 ч. бойкотиращите референдума в Македония обещават голям протест пред парламента - в минутата, в която денят за гласуване ще приключи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 210 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.