Окончателно: Газта поскъпва от първи октомври

12:22, 28 сеп 18 25 1428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цената на природния газ от 1 октомври ще се повиши с 13,89%, реши енергийният регулатор. С решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на суровината става 456 лева за 1000 куб.м.

Комисията прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" заявление за утвърждаване на цени за четвъртото тримесечие на 2018 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

Регулаторът обяснява, че към момента на пазара на природен газ в България няма конкурентна среда и КЕВР регулира цената на природния газ за крайните снабдители и за клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, като се произнася с отделни ценови решения за всяко тримесечие на годината.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" и прилага изцяло залегналата в него методика, съгласно която се вземат предвид промените на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и измененията в курса на щатския долар спрямо лева.

При това увеличение цената на парното и топлата вода със сигурност ще се повиши. Окончателното решение на регулатора за цената на парното се очаква в понеделник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама