Електронна система ще следи наличностите на лекарствата

11:38, 28 сеп 18 / Политика 25 2567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Електронна система ще следи наличностите на лекарствата в България, решиха депутатите с окончателно приети текстове от законопроекта за лекарствените продукти в хуманната медицина. Данните в системата ще са показател дали има риск от недостиг за определен медикамент, като ще се забранява реекспорта му.

Срещу измененията се обявиха от БСП с мотива, че информационната система все още не е създадена и не е ясно дали ще заработи, предаде БНР.

Георги Михайлов от БСП обоснова решението на социалистите да не подкрепят промените в закона: "Изключително важен е законът, изключително сериозен, но той почива на един балон, който в момента се надува. Сега оттук да започнем да чакаме създаването на системата и след това да видим дали тя работи или не, в чии интерес е всичко това и какъв ви е ефекта от целия законопроект?".

Председателят на Здравната парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова упрекна левицата: "Вчерашното ви решение да не се регистрирате в зала и днешното заявление ми дава основание да имам сериозни съмнения, че вие закриляте реекспорта на медикаменти в България, който оставя българските граждани без лекарства. Аз съм удивена, защото вие в комисия подкрепихте голяма част от текстовете на закона".

Дариткова защити създаването на специализирана електронна система в рамките на закона, а не в последваща наредба на Здравното министерство и обясни, че тя ще проследява и анализира лекарствените продути, включени в позитивния лекарствен списък и ще се администрира и поддържа от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Депутатите удължиха законодателната си програма до окончателното приемане на целия законопроект за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама