Девненското село Падина вече е в зоната на специален надзор за африканска чума по свинете

16:35, 27 сеп 18 25 1026 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Девненското село Падина вече е под специално наблюдение заради плъзналия вирус на африканска чума по свинете. Ветеринарните власти днес са разширили периметъра на зоната със специален надзор около огнището на заразата с още 10 километра и така той вече се разпростира на разстояние 20 километра от село Тутраканци, община Провадия.

Кметицата на село Падина Ивелина Йоргакиева съобщи, че днес ѝ е било възложено да изготви списък на къщите, в чиито стопански дворове се отглеждат свине. Другата седмица предстои ветеринарни лекари и инспектори от Агенцията по безопасност на храните да вземат проби от всяко едно животно.  

"В Падина се отглеждат около 50-60 домашни прасета, като има къщи с по 3-4, и нито едно от тях не е регистрирано", разкри кметицата на населеното място. Това с други думи означава, че ако се стигне до евтаназия на животните, стопаните няма да бъдат обезщетени от държавата. 

Ветеринарните власти призовават хората да бъдат бдителни и да уведомяват своевременно за всеки един съмнителен случай. Ако прасето проявява признаци на заболяване, стопаните не трябва да търсят възможности за самолечение, нито пък да го колят с цел консумация или продажба на месото. 

В разширената зона могат да попаднат и други населени места, например с. Тръстиково, община Аврен, тъй като е само на 2 км от с. Падина. За повече информация, може да се провери на официалната страница на БАБХ.

Като превантивна мярка в цяла Варненска област е забранена търговията, придвижването и транспортът на домашни свине с изключение на тези, преминаващи транзит или предназначени за незабавно клане след разрешение от официален ветеринарен лекар. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине, както и свободно пасищно отглеждане на източнобалкански свине и кръстоски на източнобалканската свиня. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама