ЖП линията София-Перник е задръстена от боклуци

15:00, 27 сеп 18 / Общество 25 563 Шрифт:
Topnovini

Сериозен периодичен проблем възниква с отпадъци, хвърляни директно върху жп линията София-Перник. Стоян Калев от инициативен комитет "Факултета" заяви, че е свидетел на подобни нерегламентирани сметища.

„Откакто живея тук - повече от 30 години. 40 може би. Обяснението е, че нещата сега са се подобрили, но преди това тук нямаше толкова кофи и камиони за боклук“.

Жителите на квартал ''Факултета'' са близо 70 000. Самата линия е в спад и по-силните ветрове събират боклуците върху жп релсите, обясни той.

Последното голямо почистване на част от участъка е било миналата година, а от НК „Железопътна инфраструктура“ са обявили и начало на процедура по изграждане на укрепителни съоръжения по проблемния участък, предаде БНР.

Анета Савова от Столичния инспекторат е категорична, че броят на съдовете за смет нараства с нарастването на броя на регистрираните жители в квартала. Съдовете от 1100 литра са над 350 броя, а малките, които обслужват домакинствата - са над 2500, а едрогабаритните отпадъци, които се натрупват до контейнерите, се извозват по заявка:

„Парадоксът е, че големите съдове са празни, а мятането на боклука продължава. За улица „Суходолска“ преценихме, че е необходимо 2 пъти в деня да се извозват и това е направено. Има и много санкции на хора, които хвърлят отпадъци не където им е мястото, горят кабели на открито и т.н. Става въпрос за едни навици, които трябва да се преустановят. В годините са правени много акции по пролетното почистване, а и извън него - за почистване на тази линия, която е към сервитута на БДЖ, но след определен период от време пак се появяват. В разговори с жители на квартала някои от тях споделиха, че това нещо се случва вечерно време, когато е тъмно“.

''Всеки гражданин може да сигнализира за нарушения на телефона на Столичен инспекторат 02 987 5555. Ангажиментът за почистване на нерегламентираното сметище е на районната администрация, а линията в сервитута на БДЖ'', допълни Савова. Тя констатира, че повечето отпадъци по линията са едрогабаритни - от строителни ремонти или изхвърлена покъщнина. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама