Евростат: Половината работещи българи не ползват чужд език

10:40, 27 сеп 18 25 932 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

50,5% от работещите българи не ползват нито един чужд език, показват данни от анализ на Евростат относно самооценката на европейците за ползването на чужди езици сред хората в трудоспособна възраст в ЕС между 25-64 г., пише БТА
 
Българите в тази възрастова категория, които ползват поне един чужд език са около 33%, с два езика боравят около 14% от сънародниците ни, а с три езика - около 3%, сочат данните на европейската статистика.
 
Най-висок е делът на българите, които не ползват нито един чужд език сред хората у нас с основно или по-ниско образование - 83% от тях. Около 60% от хората със средно образование у нас също не ползват нито един чужд език.

Тази езикова бариера е валидна и за безработните българи - 70% от тях не са учили и не ползват чужд език. Подобна е и ситуацията в българските села - 72% от трудоспособните българи там също не ползват нито един чужд език.

Най-висок е статусът на българите с поне един чужд език сред висшистите - близо 1 милион, както и сред хората у нас на възраст 35-54 години - също един милион души. Повече от милион и половина българи, които живеят в градовете ползват също поне един чужд език, толкова са и заетите и работещи българи с чуждоезикови познания.

Най-широко разпространен и най-използван от европейците е английският език - близо 96% от говорещите чужди езици европейци ползват езика на Шекспир. На втора позиция е френският език - 26% от говорещите чужди езици в ЕС, на трето място - немският - 17%, на четвърта позиция е испанският - 13% и др.
 
Най-висок е делът на хората, които знаят поне един чужд език в Швеция - 97%, в Латвия, Дания и Литва - 96%, в Люксембург - 95%, Финландия и Малта - по 92% и др.
Най-високо ниво на многоезичие е регистрирано в Люксембург, където близо 50% от жителите в трудоспособна възраст говорят поне три чужди езика.
 
Освен България (50,5%), в ЕС има още три държави, в които основната част от населението в трудоспособна възраст не познава и не ползва чужди езици: Унгария - 42 на сто, Румъния - 36% и Великобритания - 35% (този факт е обясним с данните, че близо 96% от европейците говорят английски).
 
Сред близките ни съседи ситуацията е следната - в Гърция 33% от хората в трудоспособна възраст не ползват нито един чужд език, но около 67% имат познание поне по един или повече чужди езици.
 
В Сърбия - едва 20% не ползват нито един чужд език, докато 80% от сърбите имат чуждоезикови познания. В Македония - само една трета от хората там (около 30%) п/ не ползват чужди езици, докато 70% владеят поне един чужд език. За Турция няма данни в изследването. В Албания и Босна и Херцеговина - 60% от населението не познава и не ползва чужди езици.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама