Доброволци спасяват бебета с пластмасови капачки

13:47, 26 сеп 18 25 1251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“Знаете ли, че пластмасовите капачки могат да спасяват животи?”

Това ни питат Мартина Йорданова и Лазар Радков - основатели на кампанията “Капачки за Бъдеще”, които за трети път организират масово събиране на капачки в помощ на недоносени бебета. Датата на събирането е 29-ти септември и ето защото младите ентусиасти го правят:

“Малко хора знаят, че повечето кувьози в общинските болници в България или са много стари и амортизирани, или са повредени, или и двете ...

Още по-малко хора знаят, че всяко 3-то бебе, което е било в кувьоз получава увреждания на очите - Предимно заради стара и амортизирана техника!”

Мартина и Лазар искат това да се промени.

Какво правят?

С помощта на десетки хиляди хора от ЦЯЛА България събират капачки и ги превръщат в кувьози, които след това даряват! Хора на всякаква възраст - от децата в детските градини до пенсионерите по градинките. Подкрепят ги и десетки училища и фирми, които събират капачки и всякаква пластмаса специално за кампанията.

Как капачките се превръщат в кувьози?

След като се съберат, капачките се транспортират до фабрика за рециклиране на пластмаса, където се сортират, смилат се на много малки парченца, след което отново могат да се използват за производството на пластмасови изделия. Срещу предадените капачки организторите получават пари - 100% от които отиват за закупуване на кувьози, които след това даряват на малки общински болници.

Какво постигнаха до момента?

Само за първите шест (6) месеца от “Капачки за Бъдеще” само в рамките на две кампании успяха да съберат и рециклират 33 тона (!!!) пластмасови капачки (и не само), което като обем се равнява на около 11 камиона пълни до горе с пластмасови отпадъци.

С парите от първата кампания даряват кувьоз на болницата в Червен бряг. Чакат в началото на октомври да дойде кувьоза, закупен с парите от втората кампания, който е предназначен за болницата в град Чирпан.

Как да се включа?

Просто започни да събираш пластмасовите капачки от продуктите, които ползваш, или донеси вече събраните на нашето събиране на 29.09 пред Националния стадион! (между 9:00 и 16:00 ч.)

Присъедини се към събитието във Facebook И научи повече!


Събитието ще се проведе едновременно и в Пловдив на същия ден в същите часове.


Ако нямаш възможност да отидеш на събитията - можеш да предадеш капачките си в някой от 100-те пункта на кампанията в близо 50 български града.


Виж списъка с пунктовете тук- [линк] (тук мога да дам и линк към карта с пунктове в google maps , но вярвам ,че с тази със списъка хората ще се бъркат по-малко)


Организаторите на “Капачки за Бъдеще” - Лазар и Мартина - вярват, че човек трябва да бъде промяната, която иска да види във света и те молят да ги подкрепиш, защото вярват, че :


“Заедно можем повече!”

Научи повече за “Капачки за Бъдеще” на страницата им във Facebook

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама